DESPRE NOI DEPARTAMENTE ECHIPA PROIECTE GALERIE FOTO TRAINING CONTACT

romβna

Training


Asociatia A.R.T. Fusion isi propune prin politica ei sa se dezvolte permanent prin voluntarii, membrii si colaboratorii ei participand si organizand totodata traninguri si sesiuni de instruire la nivel national si international.

A.R.T. Fusion ofera posibilitatea de a sustine traininguri sau ateliere de lucru deschise pentru organizatii non-guvernamentale, institutii, companii, grupuri informale din tara si din strainatate. Traningurile sunt puse la dispozitia tuturor celor interesati sa abordeze metoda teatrului forum (Teatrul celor Opresati), animatie stradala sau animatie video in activitatile lor cu beneficiarii, grupuri tinta sau clienti.

Teatru forum

Metoda teatrului forum este relativ noua in tara noastra si cu toate acestea, pe plan international, a inceput sa ia amploare si sa fie din ce in ce mai folosita ca modalitate de a lua atitudine la nivel social, in diferite probleme cu care o comunitate se confrunta. Teatru forum este un tip de teatru social, interactiv ce are ca scop gasirea de solutii realiste si utile pentru problemele dezbatute.
A.R.T. Fusion a adoptat aceasta metoda inca din 2005 si a constatat ca teatrul devine astfel un instrument de dialog permanent cu cei care ne inconjoara si care permite implicarea activa in viata comunitatii. Am constat impreuna cu participantii la traininguri si piese ca Teatru Forum are un dublu efect, isi ajuta totodata actorii si spect-actorii sa-si identifice problemele, sa-si inteleaga nevoile, cat si sa-si experimenteze pe scena solutiile la propriile probleme.

Metoda poate fi folosita cu rezultate vizibile in comunitate in probleme de tipul: conflictul intre generatii, problematici legate de boli, probleme la serviciu, probleme legate de etnie, violenta in familie, antrenarea tinerilor in divese programe de voluntariat, informarea grupurilor tinta despre programe si oportunitati, si multe altele.

De asemenea este un bun instrument pentru imbunatatirea si dezvoltarea pe plan personal si la nivel de grup a participantilor, identificarea si intelegerea mai clara a unei probleme cu care se confrunta grupul sau comunitatea, munca in echipa (participantii la o sesiune de training pe teatru forum vor face o serie de exercitii menite sa duca la o coeziune mai buna a grupului). Teatrul forum poate fi folosit si ca modalitate de a lua atitudine in societate, dar si ca metoda de imbunatatire a comunicarii, negocierii si rezolvarii de conflicte.

A.R.T. Fusion organizeaza:
• atelier teatru forum de 1-3 zile - Initiere in tehnica teatrului forum - participantii dobandesc cunostinte despre teatru forum si diferentele dintre aceasta metoda si teatru clasic, rolul actorilor, (care in cazul nostru sunt voluntari non-actori) rolul publicului si al jokerului, abilitati in construirea de personaje si scenarii, folosirea de exercitii specifice teatrului forum, colaborarea eficienta cu echipa de lucru;
• training de 4-7 zile - Training - tehnica teatrului forum - participantii au ocazia de a aprofunda cunostintele si de a exersa mai mult abilitatile dobandite intr-un atelier teatru forum, au ocazia exersarii tuturor tipurilor de exercitii specifice teatrului forum (demecanizare, spatiu, ritm, voce, statui, improvizatie, etc), invata si pun in practica pasii pentru realizarea unui proiect pentru schimbare folosind metoda teatrului forum si invata totododata sa actioneze conform viziunii pe care teatru forum o propune pentru schimbare;
• construirea de piese de teatru forum la cererea clientilor pentru diferite evenimente publice
Aceasta componenta se adreseaza grupurilor de initiativa, organizatiilor neguvernamentale, firme care doresc sa-si insuseasca aceasta metoda. Sesiunile de instruire pot fi organizate pentru grupuri de la 10 pana la maxim 20 de persoane. Varsta minima de participare este de 14 ani. Pe langa livrarea traningurilor si atelierelor, A.R.T. Fusion poate monitoriza si asigure consultanta in implementarea metodei in cadrul structurii pentru care a livrat traningul de teatru forum.

Instruirile sunt sustinute de trainerii in tehnica teatrului forum si teambuilding: Maria Neagu, Carmen Marcu, Andreea Tudorache, Iris Ditulescu; traineri colaboratori Tudor Marciu, Eugen But; traineri asistenti Ana-Maria Gradinariu, Alina Iordache. Trainerii sunt instruiti la nivel local si international in tehnica de teatru forum si exercitii teambuilding si dinamica de grup.

Animatie stradala

Animatia stradala este o alta forma de arta participativa promovata de catre A.R.T. Fusion, este poate cea mai dinamica forma dintre cele cunoscute si poate crea actiune oriunde in spatii mai putin conventionale unde publicul nu este obisnuit sa vada spectacole: pe asfalt, pe nisip sau pe iarba, intr-o parcare, in mijlocul orasului, in parc, pe strada, la metrou si altele.
Animatia stradala include forme diferite de exprimare artistica cum ar teatru, muzica, circ, clovnerie, dans, carnaval, pirotehnica, si multe altele; se desfasoara intr-un spatiu deschis, public, in aer liber si este accesibil tuturor precum si oricarui numar de persoane; ofera sansa celor din jur sa asiste atata timp cat doresc din momentul in care doresc.
Unul din aspectele fundamentale este contactul cu publicul! Trecatorul, privitorul, spectatorul joaca un rol deosebit de important si intregul spectacol se bazeaza pe el si se orienteaza in jurul acestuia, iar de multe ori acesta nu ramane doar un privitor. Spectacolele de acest gen au de cele mai multe ori, mai ales daca sunt organizate de ong-uri, un scop social, doresc sa sustina o anumita cauza si sa promoveze anumite atitudini prosociale, constructive pentru societate.

ART Fusion a preluat aceasta metoda complexa incepand cu 2007 prin participarea voluntarilor ART Fusion in evenimente de strada din Europa, iar in 2008 a implementat-o si in asociatie prin 2 traininguri sustinute de The Serious Road Trip pentru partenerii campaniei nationale Esti Spectator? Ia ARTitudine! editia a II-a. A.R.T. Fusion a devenit astfel colaborator in 12 evenimente de animatie stradala din tara.

A.R.T. Fusion organizeaza:
• Atelier de animatie stradala (1-2 zile) La sfarsitul acestui atelier participantii vor fi capabili sa utilizeze urmatoarele tehnici de animatie: jonglerie directa: poi-poi, mingii (de la constructie, 3-4 tehnici specifice, pasi de practica, program de asimilare individuala); jonglerie indirecta: diabolo, farfurii, (de la forma si criterii, 3-4 tehnici specifice, pasii de practica, program de asimilare individuala; elemente de circ: clovnerie (initiere in tehnica); introducere in flash-mob si teatru de strada;
• Training de animatie stradala pentru schimbare sociala (4-6 zile) La sfarsitul acestui training participantii (recomandat sa fie afiliati unei organizatii non-profit) vor fi capabili sa utilieze tehnici de animatie stradala pentru transmiterea de mesaje si schimbare sociala. Pe langa tematica abordata in “Atelierul de animatie stradala” in cadrul trainingului se vor aprofunda tehnicile prin care se poate transmite un mesaj social in mod efectiv. Metodologia training-ului va fi bazata pe invatarea experientiala, iar partea finala a sesiunii de formare va include o dinamica practica care poate fi implementata in organizatiile de trimitere ale participantilor.
La cererea organizatiilor sau participantilor cu experienta putem organiza ateliere de perfectionare, de constructie spectacole stradale sau spectacole de foc.

Animatie video

In curand vom afisa detaliile.

Procedura de contactare pentru training sau atelier

Organizatiile sau persoanele fizice care doresc sa participe la sesiunile de instruire sunt rugate sa contacteze A.R.T Fusion la adresa: art_fusion_romania@yahoo.com cu cel putin 2 luni inaintea activitatii propriu-zise. Acestea vor putea consulta la cerere CV-ul organizatiei si al trainerilror propusi si vor beneficia de un program personalizat nevoilor organizatiei.

Traininguri si ateliere marca A.R.T. Fusion

• 2009 – 28-29 martie - echipa de facilitatori ART Fusion a sustinut un atelier dublu de teatru forum in colaborare cu Fundatia Noi Orizonturi pentru membri ai cluburilor IMPACT din Valea Jiului: Petrosani, Lupeni, Uricani;
• 2009 – 19-25 martie – A.R.T. Fusion in cooperare cu Centre for European Initiatives Bulgaria a organizat trainingul de teatru forum Re-ACT for your Community, un training pentru formarea de multiplicatori in metoda teatru forum din 5 tari;
• 2009 – 8-9 ianuarie – Atelier teatru forum pentru formarea unei noi echipe de voluntari impreuna cu voluntarii EVS, impreuna vor implementa proiectele viitoare in cadrul asociatiei;
• 2008 – 16-18 octombrie - atelier teatru forum in parteneriat cu Agentia de Monitorizare a Presei in proiectul FREE YOUR MIND. Realizatorii primelor trei scenarii clasate la concursul din cadrul proiectelui au beneficiat de un atelier in metoda Teatrului Forum si au sustinut reprezentatii in data de 18 octombrie in Liceul Ion Creanga din Bucuresti. Mai multe detalii despre concurs puteti accesa pe www.teatruforum.ro;
• 2008 - 22-24 septembrie - training realizat pentru multiplicatori ai retelei TIA (Tineret in Actiune) in cadrul proiectului TIA-TRU FORUM in colaborare cu Fundatia Parteneri pentru Dezvoltare Locala, actiune ce e a fost precedata de 5 reprezentatii de teatru forum in Bucuresti pentru a promova programul de finantare comunitara Tineret in Actiune al Comisiei Europene in perioada februarie-septembrie 2008 realizate de catre voluntarii A.R.T. Fusion impreuna cu multiplicatori din Reteaua Nationala de Multiplicatori ai Programului Tineret in Actiune;
• 2008 - 2-9 martie - trainingul international ACT FOR WHAT YOU BELIEVE unde au participat tineri din 11 tari din Europa si regiunea Caucaz. Timp de 7 zile, participantii au invatat cum sa utilizeze metoda Teatru Forum ca instrument de interventie sociala, pentru ca apoi sa o poata aplica in comunitatea lor spre a reduce opresiunea, si indiferenta sociala;
• 2008 - 8-10 februarie - ART Fusion a sustinut un atelier de teatru forum in colaborare cu Fundatia Noi Orizonturi pentru reprezentanti ai organizatiilor nonguvernamentale si scoli din Valea Jiului: Petrosani, Lupeni, Uricani;
• 2008 - 9-16 ianuarie - A.R.T. Fusion in cooperare cu Zemgale NGO Support Centre Letonia a implementat proiectul Artitudes to Attitudes, un training pentru formarea de multiplicatori in metoda teatru forum din 11 tari;
• 2007 - 22-23 noiembrie – Initiere in metoda Teatru Forum (Cluj) scopul acestui training a fost formarea unei echipei de voluntari pentru Societatea Romana de Cancer care sa utilizeze metoda teatrului forum in proiecte cu privire la prevenirea si efectele fumatului, cancerului de col uterin si pentru impliementarea altor proiecte specifice asociatiei;
• 2007 - 20-21 octombrie – Formarea in Teatru Forum a echipei de noi voluntari scopul acestui training a fost formarea echipei de noi voluntari in metoda teatru forum, metoda cu care vor lucra in proiectele viitoare in cadrul asociatiei;
• 2007 - 3-5 septembrie – Initiere in metoda Teatru Forum a profesorilor (Lugoj) scopul vizat al acestui proiect a fost intierea in Teatru Forum a 20 de profesori dintr-o scoala generala din Lugoj in vederea utilizarii acesteia in cadrul orelor de clasa;
• 2007 - 13-26 august – Tabara de creatie artistica sociala European House Foundation (Sibiu) scopul acestui proiect a fost implementarea a 4 piese de teatru forum de catre tineri din toata tara, piese adaptate la nevoile Sibiului si a membrilor (stabili sau temporari) ai acestuia;
• 2007 - 30 iunie-3 iulie – Caravana Teatru Forum in Comunitati Rome (Eforie Sud) a fost realizat un atelier de lucru prin care au fost create 4 piese care au fost ulterior implementate in cadrul Caravanei;
• 2007 - 30 martie-1 aprilie - trainingul de Teatru Forum din cadrul Campaniei Esti Spectator? Ia ARTitudine!;
• 2006 - 12-14 decembrie - in parteneriat cu Fundatia Noi Orizonturi sustine in Timisoara atelierul de teatru forum pentru elevi din cadrul Cluburilor de Initiativa Comunitara IMPACT din Timisoara;
• 2006 - 28-29 octombrie - Training de Initiere in Teatru Forum pentru 18 persoane, voluntari in proiectele organizatiei;
• 2006 - 24 iulie-2 august - in cadrul festivalului North East Westival, Olanda, A.R.T Fusion a sustinut un training international de teatru forum pentru tinerii participanti din: Olanda, Scotia, Polonia, Estonia si Romania;
• 2006 - 1-8 iulie - training pe metoda teatrului forum in cadrul evenimentului international Experience Exchange European Event organizat de AEGEE Atena in Grecia;
• 2006 - 13-14 mai - in cadrul parteneriatului cu AEGEE Bucuresti A.R.T Fusion sustine un training local de initiere in teatru forum in cadrul proiectului YnterACT;
• 2006 - februarie - atelier de teatru forum in cadrul proiectului international YnterACT coordonat de AEGEE Bucuresti;
• 2005 - 12-15 iulie - in parteneriat cu Organizatia CeTIN Bistrita atelierul Teatru forum pe tema traficului de fiinte umane. La atelier au participat 12 adolescenti din Bistrita care in finalul activitatii de trei zile au realizat o reprezentatie de teatru forum in interior si una in cadrul Festivalului Zilele Bistritei;
• 2005 - 1-3 aprilie - Training de initiere in teatru forum pentru cei 20 de voluntari ai asociatiei care s-a finalizat cu construirea unei piese de teatru jucata in Club A la lansarea asociatiei;


english

Powered by Blue Media Studio .